Ett boende med anor
Täljöhalvön har varit en eftertraktad plats att bosätta sig på ända sedan järnåldern. Området var strategiskt beläget på en höjd vid Långhundraledens östra sträckning där man kunde spana efter fiender och samtidigt ha tillgång till sina skepp vid havet.
Från Medeltiden till sent 1800-tal ägdes gårdarna kring Runö av familjer som satte sin prägel på området, bland annat genom att bygga en viktig kvarn som betjänade flera byar. Men det var först vid början av 1900-talet som området befolkades ordentligt i och med att det byggdes en tågstation i Åkersberga, mitt bland åkrar och betesängar. 30 år senare bodde ca 300 personer här. Fortfarande var dock området ett mycket enkelt lantbrukarsamhälle.
Ett spännande, nutida landmärke i anslutning till Täljöhalvön, är Täljövikens kursgård. Det här är en av landets mest kända politiska byggnader, beställd av LO på 1960-talet och ritad av arkitekten Peter Diebitsch. Här möttes regeringen vid behov, Olof Palme var en flitig besökare och självaste Yassir Arafat bodde över när han var på Sverigebesök. Den här betongbyggnaden från 1969 står i princip orörd än idag – ett välbehållet designpalats fullt av politisk historia.