”Tillsammans bygger vi en bättre stadsdel”

På Silverskattsvägens högsta punkt, med vidsträckt utsikt över Svinninge marina och Täljöviken, tar det sista avsnittet i stadsdelen Täljö Strandäng form. Bostadsutvecklarna Peab och Credentia berättar hur deras samarbete skapar ett attraktivt bostadsområde med stor omsorg om naturen.

“Tänt är det här”, ropar den varselklädda bergarbetaren och trycker på detonationsknappen. Sprängmattor lyfter över bergskammen och släpper ut ett litet moln av damm.

“Vi har i gestaltningen lagt stor omsorg vid att på bästa sätt infoga huskropparna i naturen”

– Nu börjar marken äntligen ta form. Vi har i gestaltningen lagt stor omsorg vid att på bästa sätt infoga huskropparna i naturen. Bland annat genom att följa naturens färgskala och inte höja huskropparna mer än  nödvändigt, berättar Peabs projektledare Tobias Hedlund. Credentias projektledare, Martina Wingerud, fyller i:

 Här skapas ett område som öppnar uppför rörelse i naturen. Här finns idag både utegym och, brygga för den som vill träna eller ta ett dopp i havet.

Med den glittrande Täljöviken som fond ska bostadsutvecklarna idag få berätta mer om sina projekt och hur de ser på utvecklingen av stadsdelen så långt och hur deras samarbete kommer ge en bättre stadsdel för invånarna.

– Vårt samarbete innebär att vi fokuserar på stadsdelens helhet. Dialogen oss emellan bidrar till en mer hållbar planering, där det gemensamma målet är att ta tillvara på platsen.

Vilka utmaningar ser ni så här långt?
– Tomten är väldigt kuperad, så den största utmaningen har varit att lösa höjdsättning av hus och gator på ett attraktivt och rationellt sätt.


Hur har ni tänkt för att arkitekturen ska passa in i den havsnära miljön?
– Vi har hämtat inspiration från platsen och skärgårdslandskapet. Samtliga fasader blir i naturnära material och kulörer som knyter an till omgivningen. Medan Peabs fasader kommer dra tankarna till skärgårdens gråavberghällar och tallarnas rödbruna stammar, har Credentia valt en färgpalett bestående av rött, gult och grönt – som en lövskog i höstskrud.

 


Vilka reaktioner har ni hittills fått på de 9 huskroppar som ska uppföras?
– När det kommer till arkitektur finns det alltid olika tycke och smak. Men vi är väldigt stolta över våra projekt och vår gemensamma omsorg om landskapet.


Är intresset för stadsdelen ungefär som förväntat?
– Ja, vi ser ett stort intresse för området, vilket vi är glada för. De som inte hann hoppa på tåget, när villorna och radhusen här nedanför var till försäljning, får en ny chans nu. Många av lägenheterna är rejält tilltagna och har generösa balkonger, terrasser eller uteplatser.

Är fler villiga att bo längre bort från city nu efter pandemin?
– Ja, i och med att flexibla arbetstider blivit normalitet hos många arbetsgivare, ser vi en ökad efterfrågan på moderna välplanerade lägenheter i natursköna lägen. Kvaliteter som Täljö Strandäng verkligen kan erbjuda.

Finns det många lägenheter kvar till försäljning?
– Försäljning pågår och här på hemsidan kan man hålla koll på vad som är till salu just nu samt läsa om kommande försäljningar.

 


Hur ser den typiska köparen ut?
– Vi ser en stor åldersvariation hos våra intressenter, men den typiska köparen befinner sig mitt i livet och söker ett nytt och bekymmersfritt boende.

Nedanför slänten ligger en före detta konferensgård. Vad blir det här?
-Det är en häftig, arkitektritad betongbyggnad med pool och magnifik utsikt över fjärden. Här ska Magnolia förädla och bygga om till en modern F-9-skola.

Hur ska Täljö Strandäng kopplas samman med de två stadsdelar som återstår att byggas på Täljöhalvön?
– I direkt anslutning till Täljö Strandäng detaljplaneras Näsängen. Planen, som beräknas vinna laga kraft under 2023, domineras av småskalig kvartersstruktur och kommer innehålla bostäder, förskolor, skola med mera. I ett tredje och sista steg ska Västra Kanalstaden knyta ihop utvecklingsområdet med Åkersberga. Etappen kommer innehålla ytterligare servicefunktioner och upplevas än mer som stad. 

Läs mer om bostäderna i Täljö Strandäng och anmäl ditt intresse.


Nyheter